Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

''Πράσινες'' συνήθειες

“...Μια φορά και έναν καιρό, η κοκκινοσκουφίτσα περπατούσε στο δάσος με το καλαθάκι της, το οποίο ήταν ΠΑΝΙΝΟ και μέσα είχε ψωμάκι και νεράκι σε ΓΥΑΛΙΝΟ μπουκάλι . Κρατούσε στο άλλο της χεράκι την κούκλα της, η οποία λειτουργούσε με ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ. Μετά σταμάτησε, φύτεψε ένα ΔΕΝΤΡΟ, μάζεψε κάτι χαρτιά  που υπήρχαν κάτω και τα πέταξε σε ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ…”

Μην αλλάζετε το παραμύθι. Αλλάξτε συνήθειες. Η οικολογική συνείδηση χτίζεται με απλές καθημερινές πράξεις, αρκεί εσείς πρώτοι να δώσετε το καλό παράδειγμα. Ακολουθώντας τις απλές «πράσινες» συμβουλές της Greenpeace, θα βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να σέβονται το περιβάλλον και θα τους  χαρίσετε ό, τι πιο πολύτιμο: έναν «πράσινο» και ειρηνικό πλανήτη.
  1. Μειώστε τα απορρίµµατα, προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα. Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Προτιμήστε μια συσκευασία που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί και δεν θα καταλήξει με το πρώτο στα σκουπίδια.
  2. Μειώστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας. Μια καλή αρχή είναι να χρησιμοποιείτε και τις δύο όψεις των χαρτιών και να προτείνετε στα παιδιά να πειραματιστούν φτιάχνοντας τις δικές τους συσκευασίες δώρου από παλιά χαρτιά περιτυλίγματος και κορδέλες.
  3. Επιλέξτε, όπου είναι δυνατόν, υδροχρώματα (νερομπογιές) και όχι λαδομπογιές και αφήστε τα να εκφραστούν ελεύθερα και υγιεινά!
  4. Επιλέξτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, για ατελείωτα παιχνίδια χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον.
  5. Όταν η σχολική τσάντα δεν χωράει όλα τα πράγματα, προτιμήστε µία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
  6. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε και χρησιμοποιείτε.
  7. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα. Είναι πιο υγιεινά για τα παιδιά  και για το περιβάλλον.
  8. Για το σχολείο ή για τη βόλτα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ. Το ποδήλατο ή το περπάτημα βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημιουργείται από τις εξατμίσεις των οχημάτων. Πείτε στον μπαμπά να αφήσει σπίτι το αυτοκίνητο.
  9. Τα βράδια του χειμώνα κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσετε τη ζέστη μέσα στο παιδικό δωμάτιο.
  10. Ανακυκλώστε χαρτιά και παλιά τετράδια. Κάπου κοντά στο σπίτι σας υπάρχει σίγουρα ένας κάδος ανακύκλωσης. Τα παιδικά περιοδικά και τα βιβλία που δεν χρειάζεστε, δώστε τα σε κάποιο παιδάκι που δεν τα έχει διαβάσει.
  11. Εάν αποφασίσετε να φάτε σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού (fast food), ζητάτε πάντα (επαναχρησιμοποιούμενα) κανονικά πιάτα και ποτήρια και όχι χάρτινα και πλαστικά. Ούτως ή άλλως πάντως, ξανασκεφτείτε το. Το φαγητό που έχει φτιαχτεί με αγνά υλικά και αγάπη από τα χεράκια σας είναι πάντα το καλύτερο.
  12. Και μη ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται
πηγή:www.baby.gr 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου